Te laat op het werk door verkeershinder
Onze Belgische snelwegen zijn veelgebruikt, met files tot gevolg. Wegenwerken en stakingen bij het openbaar vervoer kunnen voor extra verkeershinder zorgen.
Dit heeft natuurlijk ook een impact op werknemers die hun woon-werkverkeer afleggen met de wagen. Wat als je werknemer te laat op het werk aankomt door een file? Moet je hem of haar dan loon betalen?
Wanneer heeft je werknemer recht op een gewaarborgd dagloon?
De Arbeidsovereenkomstenwet bepaalt in welke situaties je werknemer afwezig kan zijn van het werk met loonbehoud. Je werknemer heeft in die situaties recht op het loon dat hem/haar zou zijn toegekomen indien hij/zij de dagtaak normaal had kunnen volbrengen. Dit wordt ook wel gewaarborgd dagloon genoemd.
Voorwaarden voor een gewaarborgd dagloon
Een aantal voorwaarden moeten wel vervuld zijn om aanspraak te kunnen maken op gewaarborgd dagloon:
- Je werknemer moet arbeidsgeschikt zijn op het ogenblik dat hij/zij zich naar het werk begeeft;
- Je werknemer moet zich normaal naar het werk begeven. De vertraging of afwezigheid van je werknemer moet te wijten zijn aan een onvoorziene oorzaak en moet hem/haar overkomen op de weg naar het werk en niet voorafgaand aan het vertrek;
- De oorzaak van de vertraging of afwezigheid moet onafhankelijk zijn van de wil van je werknemer. Je werknemer moet dan ook al het mogelijke doen om een vertraging of afwezigheid te vermijden.
Gewaarborgd loon bij verkeershinder?
Ja: Wanneer je werknemer aan alle bovenstaande voorwaarden voldoet, is er sprake van overmacht en heeft je werknemer recht op gewaarborgd dagloon. Een ongeval op weg naar het werk, plotse sneeuwval of een onvoorzien glad wegdek kunnen een overmachtssituatie uitmaken.
Nee: Is de vertraging echter een gevolg van de gebruikelijke files op weg naar het werk of was de file voorspelbaar of aangekondigd, dan spreken we niet van overmacht. Stakingen bij het openbaar vervoer worden meestal op voorhand aangekondigd in de media. Werknemers die op voorhand weten dat zij problemen zullen ondervinden om hun werk te bereiken, moeten tijdig de nodige maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld met de eigen wagen komen of carpoolen met een collega.
Laattijdige aankomst op het werk vermijden?
Een goed thuiswerkbeleid
Een goed thuiswerkbeleid kan je werknemers ook fileleed besparen. Structureel telewerk is intussen een vaste waarde en een win-win voor jou én je werknemers. In de context van toenemende verkeersdrukte en wegenwerken kan telewerk dus een mooie oplossing bieden. Zorg zeker voor goede afspraken rond kostenvergoedingen en beschikbaarheid. Vergeet ook niet om het akkoord met je werknemer over telewerk op te nemen in een bijlage bij de arbeidsovereenkomst.
Glijtijden
Maar ook werken met glijtijden kan een oplossing zijn. Dan leg je vaste tijdstippen, de zogenaamde stamtijden, vast waarbinnen je werknemers verplicht aanwezig moeten zijn en glijtijden waarbinnen je werknemers zelf kunnen kiezen wanneer ze starten en stoppen met werken. Let wel, wanneer je gebruik wil maken van glijtijden is er een aanpassing van het arbeidsreglement nodig én moet je een tijdsregistratiesysteem voorzien.
Blijf op de hoogte van de sociaaljuridische wetgeving
Volg de sociaaljuridische updates voor werkgevers en/of duik in Trefzeker voor een actueel overzicht van de regelgeving.

Geschreven door
Juridisch experte, Acerta Consult