Vorige

Te laat op het werk door verkeershinder

15 september 2023 Werkgevers
Miet Vanhegen

Onze Belgische snelwegen zijn weer een stuk drukker en daar heeft de start van het nieuwe schooljaar zeker wat mee te maken. Bovenop de klassieke files verwachten we extra verkeershinder door enkele grote wegenwerken.

Dit heeft natuurlijk ook een impact op werknemers die hun woon-werkverkeer afleggen met de wagen. Wat als jouw medewerker te laat op het werk aankomt omwille van een file? Moet je hem of haar dan loon betalen?

Leestijd: Later lezen?

Wanneer heb je recht op een gewaarborgd dagloon?

De arbeidsovereenkomstenwet somt hieronder een aantal situaties op waarin de werknemer afwezig kan zijn van het werk met loonbehoud. De medewerker heeft in die gevallen recht op het loon dat hem/haar zou zijn toegekomen indien hij/zij de dagtaak normaal had kunnen volbrengen. Dit wordt ook wel gewaarborgd dagloon genoemd.

Voorwaarden voor een gewaarborgd dagloon

Een aantal voorwaarden moeten wel vervuld zijn om aanspraak te kunnen maken op gewaarborgd dagloon:

  • De medewerker moet arbeidsgeschikt zijn op het ogenblik dat hij/zij zich naar het werk begeeft;
  • Hij/zij moet zich normaal naar het werk begeven. De vertraging of afwezigheid van de medewerker moet toe te schrijven zijn aan een onvoorziene oorzaak en moet hem/haar overkomen op de weg naar het werk en niet voorafgaand aan het vertrek;
  • De oorzaak van de vertraging of afwezigheid moet onafhankelijk zijn van de wil van de medewerker. De medewerker moet dan ook al het mogelijke doen om een vertraging of afwezigheid te vermijden.

Gewaarborgd loon bij verkeershinder?

Ja: Wanneer je aan alle bovenstaande voorwaarden voldoet spreken we dus van overmacht. Een onvoorzien ongeval op weg naar het werk, een plotse sneeuwval of een onvoorzien glad wegdek kunnen een overmachtssituatie uitmaken.

Nee: is de vertraging echter een gevolg van de gebruikelijke files op weg naar het werk of was de file voorspelbaar of aangekondigd, spreken we niet van overmacht. Denk hierbij aan vooraf aangekondigde wegenwerken.

Laattijdige aankomst op het werk vermijden?

Een goed thuiswerkbeleid

Je medewerkers besparen van fileleed kan je deels oplossen door een goed thuiswerkbeleid. Structureel telewerk is steeds meer ingeburgerd en de meerwaarde voor alle partijen is ondertussen bewezen. In het kader van de toenemende verkeersdrukte en wegenwerken kan dit dus een mooie oplossing zijn. Zorg zeker voor goede afspraken rond kostenvergoedingen en beschikbaarheid en vergeet ook niet de arbeidsovereenkomsten aan te passen.

Glijtijden

Maar ook werken met glijtijden kan een oplossing zijn. Dan leg je vaste tijdstippen, de zogenaamde stamtijden, vast waarbinnen je medewerkers verplicht aanwezig moeten zijn en glijtijden waarbinnen de medewerkers zelf kunnen kiezen wanneer ze starten en stoppen met werken. Let wel, wanneer je gebruik wil maken van glijtijden is er een aanpassing van het arbeidsreglement nodig én moet je een tijdsregistratie systeem voorzien.

Blijf op de hoogte van de sociaal-juridische wetgeving

Volg de sociaal-juridische updates voor werkgevers en/of duik in Trefzeker voor een actueel overzicht van de regelgeving.

Deel dit artikel

Geschreven door Miet Vanhegen

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer